Cămașa-Icar / Ikaroszi ing

Marcel Lucaciu a fost pentru mine o revelație. Așa cum am scris și într-o postare de pe Facebook, l-am întîlnit la Zalău, oraș în care trăiesc din decembrie și, auzindu-i poeziile, am simțit o jenă profundă din cauza propriilor mele prejudecăți. Clujean cu acte în regulă am adus aici și aroganța unuia care s-a născut și a trăit mult timp într-un oraș mărișor.

Poemele lui sunt mereu melancolice, succinte, în ele vorbește un om rănit și singuratic despre un dor niciodată împlinit. Chiar și grafica lor trădează singurătatea: litere mici, rînduri scurte, semne de punctuație inexistente. În această  cămașă-Icar cu adevărat trist este faptul că nu se înalță și nu se prăbușește, deși valsează cum poate.

Marcel Lucaciu - Poem

sîngele meu valsează

într-o cămașă

cu aripi

tăiate

 

Marcel Lucaciu számomra reveláció volt. Ahogy egy facebookos bejegyzésben is megírtam, Zilahon találkoztam vele, ebben a városban, ahol decembertől élek, és amikor meghallottam a verseit, mélységes szégyen öntött el saját előítéleteim miatt. Régi kolozsvári vagyok, és ide hoztam, gondoltam, annak az embernek az arroganciáját is, aki egy nagyobbacska városban született és hosszú ideig élt is.

A versei majdnem mindig melankolikusak, tömörek, egy sebzett és magányos ember beszél bennük egy olyan vágyról, mely sosem teljesül. Már ahogy megjelennek a papíron: kisbetűk, rövid sorok, nemlétező írásjelek. Ebben az ikaroszi ingben az az igazán szomorú, hogy sem nem szárnyal, se le nem zuhan, bár keringőzik, ahogy tud.

A magyar változatnak azt a címet adtam: „poéma”, mert Lucaciu szerintem a szó és a vers rövidsége közötti ellentéttel is jelezni akar valamit. Másrészt: a magyarban a végére került az ige, és ez több reményt sugall, mint a román eredeti. Sajnálom.

Marcel Lucaciu - Poéma

a vérem

egy levágott szárnyú

ingben

keringőzik

Add new comment

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.