Clasamente pe naţiuni

Este bine să încep articolul din această săptămână cu o notă de avertizare, sau cu ceea ce anglofonii numesc “disclaimer” (rog pe cei care cunosc un termen românesc mai adecvat să-l împărtăşească şi cu mine). Nu sunt un mare amator de clasamente pe naţiuni când nu este vorba despre competiţii sportive sau despre statistici numerice seci şi asta din cel puţin două motive. Primul este legat de pasiunile locale şi patriotismele, mai mici sau mai mari, pe care le generează acestea, ducând la discuţii de multe ori mai mult emoţionale decât obiective. Al doilea este imprecizia şi marja de eroare pe care astfel de clasamente le introduc când este vorba despre aprecierea unor domenii în care măsurătorile numerice nu se aplică, sau care reprezintă o combinaţie a acestor măsurători după criterii care depind de cei care întocmesc studiile şi formulează întrebările. 

                                       

(sursa imaginii: http://www.oeildurecruteur.ca/quand-je-deviendrai-grand-je-serai-un-char...)

 

Pe de altă parte, nu cred că putem, sau nu este bine, să ignorăm complet aceste gen de clasamente. Cel pe care îl aduc în discuţie în această săptămână este realizat şi publicat de Bloomberg Business, secţia economică a grupului de comunicare media Bloomberg. Înfiinţat în 1981, de Michael Bloomberg, cel care a fost timp de 12 ani, între 2002 şi 2013 primar al New York-ului, grupul acesta furnizează servicii de informaţii publicului larg, organizaţiilor guvernamentale şi clienţilor corporatişti folosind o gamă diversă de canale de comunicare: presa scrisă, radio, televiziune şi Internet. Tema studiului este “Indexul Global al Inovaţiei” - un fel de clasament mondial al gradului de inventivitate al statelor lumii. Criteriile care au stat la baza studiului, metodologia şi rezultatele sunt accesibile la adresa următoare: 

http://www.bloomberg.com/graphics/2015-innovative-countries/

(sursa imaginii: http://lucenaresearch.com/bloomberg-app-portal/)

 

Să începem cu rezultatul final. Cea mai inovativă ţară din lume, în conformitate cu acest studiu, este Coreea de Sud. Urmează în acest clasament Japonia, Finlanda, Germania, Israelul şi Statele Unite. Franţa se află pe locul 9, Rusia pe locul 14, China pe locul 22. România se află pe locul 37 în acest clasament, ultima dintre cele 50 de ţări de pe lista publicată fiind Marocul. Au fost trecute în revistă peste 200 de ţări şi entităţi suverane, dar numai pentru 69 dintre ele au existat date exacte pentru toate cele şase criterii luate în calcul.

Care au fost aceste criterii şi cine au fost ţările “campioane” la fiecare categorie?

1. Primul criteriu a fost investiţia în cercetare şi proiectare (R&D) raportată la produsul naţional brut (GPB). În acest domeniu tot Coreea de Sud este campioană, urmată de Israel, Finlanda, Suedia şi Japonia. De menţionat că nu este vorba numai despre investițiile guvernamentale, ci si despre (sau mai ales) despre investițiile companiilor private. Numai Samsung, de exemplu (dacă ne uităm la rezultatul obţinut de Coreea de Sud), a investit în 2014 peste 14 miliarde de dolari în R&D. Este una dintre explicaţiile progresului uluitor al acestui gigant al economiei şi tehnologiei mondiale care acum ceva mai mult de jumătate de secol ieşea pentru prima dată dintr-un şir de războaie şi ocupaţii nimicitoare.

2. Al doilea criteriu este valoarea adăugată prin producţie raportată la numărul locuitorilor. Includerea acestui criteriu indică faptul că autorii studiilor au avut în vedere nu neapărat cercetarea în sine, ci aplicabilitatea economică şi productivă a acesteia. Ţara clasată pe primul loc în acest clasament este Elveţia (şi ramura care beneficiază cel mai mult de pe urma cercetării este aici - firesc poate – industria farmaceutică), urmată de Irlanda, Singapore, Germania şi Austria.

3. Criteriul următor este mai discutabil, el constând din procentajul de companii “hi-tech”, din totalul companiilor din aceasta categorie, din lume. Sunt avantajate aici ţările mari ceea ce este problematic pe de o parte, pe de altă parte reflectă în mod ilustrativ impactul acestora în economia globală de astăzi. Deloc surprinzător, pe primul loc se situează aici Statele Unite, urmate de China, Japonia, Coreea de Sud şi Canada. Este şi categoria în care România este clasată pe locul cel mai înalt dintre cele şase categorii - locul 28.

(sursa imaginii: http://www.teleanalysis.com/news/telecom-italia-leads-innovation-incubat...)

4. Urmează un index legat de educaţie - numărul de absolvenţi de studii post-secundare, procentajele de deţinători de titluri academice şi de absolvenţi ai ramurilor științifice şi tehnologice din totalul forţei de muncă. Coreea de Sud este din nou pe primul loc, urmată de Rusia, Finlanda, Israel şi Ucraina.

5. Ţările nordice (în ordine Finlanda, Islanda şi Danemarca) domină categoria care ia în calcul numărul de cercetători științifici la un milion de locuitori.

6. Al şaselea şi ultimul criteriu este reprezentat de numărul de cereri de patente de invenţie (la milionul de locuitori, la milionul de dolari investiţi în R&D şi ca procent din numărul total mondial – indice combinat). Iarăşi câştigă Coreea de Sud urmată de Japonia, China, Statele Unite, Germania şi Rusia. Este vorba despre încă un indice despre care se pot comenta multe. Este numărul de patente sugestive pentru inventivitate sau, mai degrabă, pentru gradul de implicare legală în protejarea proprietăţii intelectuale? Semnificative sunt prezenţele Chinei şi Rusiei în primele locuri, ceea ce arată că şi economiile foste comuniste acordă o atenţie sporită protejării şi respectării legiferaţiei legate de patente.

Acest ultim indicator ne aduce şi mai aproape de acel criteriu care este mai greu, dacă nu imposibil, de exprimat în cifre - atmosfera de încurajare a iniţiativei ştiinţifice şi tehnologice, sistemul legal şi de regulamente economice care să permită încurajarea, identificarea şi transformarea ideilor în realităţi şi succese economice cu impact în viaţa cetăţenilor şi a societăţii. Aici clasamentele pe ţări şi naţiuni pot fi eventual o indicaţie, dar nu spun totul.

Add new comment