Condamnarea pe/la viață

sfaturi  nu sunt dispus a da, gata-s însă a vă vorbi despre maimuțe (N. Steinhardt).

Într-unt articol de două pagini Nicolae Steinhardt atrage atenția maimuțărelii tinerilor poeți. Poeții noştri se maimuțăresc. Eu, Marțian Alexandru, nu posed vreun talent oratoricesc, niciun vreun simț critic acerb nu îmi înnobilează spiritul, dar nu pot să nu remarc (împreună cu Steinhardt) cârdăşia, şleahta poetească pe care o compun şi populează diferite primate.

Vă îndemn sa faceți poezii, dar nu imitând, nu maimuțărindu-vă!

E lumea (literară) plină de indigouri, site-uri literare care atrag atenția prin culori frumoase şi fotografii (şi alea kitsch), care se susțin prin câteva nume, dar care nu aduc nimic nou, nimic să facă mintea să lucească nu întrezărim; spiritul să se revolte a uitat, simțurile să tresalte, aidoma! Poeți îmbătrâniți de miasma monştrilor sacri. E lumea plină! A intrat holera-n sat! (Slavici, Pădureanca).

Scrieți ce vreți VOI, ce vă vine VOUĂ în minte, în suflet şi în imaginație, mai bine banalități sau extravaganțe, versuri siropoase ori versuri grosolan protestatare, prostii chiar, bazaconii, enormități, dar ele să fie ale VOASTRE

Cum poți a evita artificialitatea, haina ponosită purtată de alții? Pur şi simplu: FOC! Blaise Pascal şi Nichita Stănescu. Ce stranie apropiere.

FOC!

Nu fi papagal, maimuță, hârtie carbon. Nu scrieți spre a face plăcere altora: colegilor, redactorilor de reviste, persoanelor influente...

Am văzut că primăvara v-a fost furată, culorile toamnei supte de alții; ai uitat gustul tulburelului, mirosul crăițelor, mângâierea fecioarelor, tinere poet! Singura ta şansă e să faci ce îți place ŢIE, nu dracului! L'enfer c'est les autres.

De ce îl îndrăgim pe J. Kerouack? Pe René Magritte? Pe G. Appolinaire? Pe Naum sau Nichita? Îi îndrăgim pentru că sunt EI, pentru că au încetat a fi ALŢII. Pentru că lor le datorăm totul, dar nu şi simțirea. Sângele  noastru să fie plin cu globule de taur, cu globule de zei, cu globule de piatră, cu apă tare. Cu vinul aruncat în silă pe reverendele monştrilor sacri. Monştri pe fruntea cărora am aşezat pecete:

CONDAMNARE PE/LA VIAŢĂ!   

Add new comment

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.