Moraliștii cu grimasă

Nu-mi plac moraliștii nesărați, de care – har Domnului! – nici soțietatea românească contemporană nu duce lipsă: mereu încruntați, mereu apocaliptici, mereu puși pe mîntuire și niciodată nemîntuind pe nimeni, mă obosesc peste poate.

Îmi plac moraliștii cu umor, conciși și exasperați cu măsură, adică cu umor, care știu că lumea nu e perfectă, dar știu și că nu trebuie să fie perfectă, dezamăgiții cu un surîs amar pe buze, moraliștii poetici cu pretențiile-n vînt și cu morala pe veșnicul Rocinante.

De aceea, mi-au și plăcut epigramele scrise de Păstorel Teodoreanu și de Tudor Arghezi. Ei se plîng rîzînd, sunt decepționați cu grimasă.

 

 

Păstorel Teodoreanu

În țara asta prefăcută…

În ţara asta prefăcută
Căcaţii scriu în loc să pută.
Iar scriitorii-adevăraţi
Sunt daţi afară de căcaţi.

~~~

Tudor Arghezi

Are-o fire

 

Are-o fire minunată
Strălucitul meu amic
Nu refuză niciodată,
Însă nici nu dă nimic...

***

A fintoros moralisták

 

Nem szeretem a sótlan moralistákat, akik azonban hála Istennek a mostani Románia társadalmából sem hiányoznak: folyton összevont szemöldökkel járnak, folyik az apokalipszis belőlük, folyton megváltanák a világot és soha nem váltanak meg semmit – halálosan fárasztanak.

A humorérzékkel megáldott moralistákat szeretem, akik tömörek és arányérzékük, azaz humoruk van a kétségbeeséshez, akik tudják, hogy a világ nem tökéletes, de tudják azt is, hogy nem is kell tökéletesnek lennie, keserű mosollyal csalódnak – a költő-moralistákat, akiknek a követelményeik a szélben szállnak és erkölcsük az örökös Rocinanten lovagol.

Ezért aztán nagyon szerettem Păstorel Teodoreanu és Tudor Arghezi epigrammáit. Ők nevetve sírnak, fintorral az arcukon csalódnak.

 

 

Păstorel Teodoreanu

Ezen az alamuszi…

 

Ezen az alamuszi helyen

A szar nem bűzlik — ír a szentem.

Az igazi írót pedig

A szarok szépen szétkenik.

 

Tudor Arghezi

Nagyszerű az én…

 

Nagyszerű az én barátom:

Soha nem tagad meg semmit,

Csodálatosnak találom,

Hogy ad viszont — ugyanennyit.

 

Add new comment

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.