O vizită la Muzeu

Fără a încerca să intru în competiție cu colegii mei de la rubricile dedicate artei voi povesti pe scurt și împărtăși câteva imagini dintr-o frumoasă şi interesantă vizită la muzeu pe care am făcut-o vinerea trecută împreună cu un grup de prieteni într-o frumoasă dimineață de iarnă israeliană (care înseamnă cer perfect senin şi temperaturi pe la 20°C).                     

Muzeul de Design din Holon şi-a deschis porţile în 2010 în oraşul care este situat în partea de sud a zonei metropolitane a Tel Aviv-ului. Este o zonă geografică în care locuiesc peste două milioane de locuitori ceea ce reprezintă aproximativ o treime din populaţia Israelului, şi în care este concentrată o mare parte din viața financiară, economică şi culturală a ţării. Activitatea muzeului este susţinută de municipalitatea oraşului cu o populaţie de mai mult de 180 de mii de locuitori, şi el face parte dintr-un complex cultural şi de divertisment în care se află şi o sală de teatru, o cinematecă şi o bibliotecă orășenească care include una dintre secţiile cele mai bogate în Israel de cărţi în limba română. În fapt, întâlnirea noastră de vinerea trecută a fost prilejuită de iniţiativa unei prietene iubitoare de carte de a aduce împreună pe cei doritori să doneze bibliotecii cărţi în limba română care să îmbogăţească depozitul şi să-i bucure pe cititori. Mulţi dintre ei sunt pensionari, originari din România, rămaşi legaţi de limba şi cartea românească, dar pentru care accesul la carte în limba română este foarte dificil.

Clădirea muzeului este opera arhitectului şi designer-ului israelian la origine Ron Arad. Este o clădire din două nivele care comunică între ele prin pante mărginite interior de benzi uriaşe de metal supus acţiunii vremii, care îmbracă structura şi din exterior. Forma şi materialele din care este construită clădirea mi-au amintit lucrările din metal ale artistului American Richard Serra care au putut fi admirate la Grand Palais în Paris acum câţiva ani, sau pot fi văzute într-o expoziţie permanentă la Muzeul Guggenheim din Bilbao.

Adresa Web site-ului muzeului este http://www.dmh.org.îl/default.aspx.

Expoziţia principală care este deschisă în acest moment şi care poate fi vizitată până în luna martie prezintă lucrările creatoarei de modă olandeze Iris Van Herpen. Dacă ridicaţi din sprâncene oarecum nedumeriţi (ce l-a apucat pe Dan să discute despre o expoziţie, şi încă despre una a unei creatoare de modă?) vă rog să aveţi ‘puţintică răbdare’, vorba lui Conu Iancu. Voi preciza că la numai 30 de ani designer-a olandeză şi-a făcut un nume care este renume în lumea creatorilor de modă, fiind recompensată cu premii şi cu calitatea de membru în asociaţii dintre cele mai selecte ale creatorilor de modă la înalt nivel. Creaţiile ei îi introduc pe cei care îi urmăresc lucrările într-o lume a viitorului, nu lipsită de nelinişti şi pericole, dar şi plină de imaginaţie, frumuseţe şi îndrăzneală. Cele mai sumbre creaţii ale ei mi-au amintit lucrările artistului elveţian H.RGiger plecat anul trecut dintre noi, cele mai exuberante m-au întors în lumea crinolinelor şi a luxului secolului barocului. Printre clientele ei se află cântăreţele Bjork, Beyonce şi Lady Gaga, cineaşti şi creatori de balet modern care apelează la serviciile ei pentru crearea costumelor.

Pe lângă aspectele estetice mi-au atras atenţia la Iris van Herpen folosirea tehnicilor digitale, într-un meşteşug sau o artă care până nu de mult era tributară exclusiv tehnologiilor artizanale. Menționam în articolele mele scrise acum câteva săptămâni şi ocazionate de trecerea anilor, popularitatea şi expansiunea rapidă a printării tri-dimensionale (3D printing). Iris Van Harpen foloseşte această tehnologie ca o programatoare profesionistă pentru a realiza prototipuri rapide ale creaţiilor sale şi apoi chiar în procesul de fabricaţie al unora dintre creaţiile sale în care artifactul final este realizat din materiale diverse create prin printarea tridimensională. Iris Van Harpen este o pionieră în explorarea acestor tehnici în domeniul modei, ea colaborând în acest sens cu firma belgiană Materialise NV.

O vizită în laboratorul de design care face parte din muzeu şi în care pot fi văzute lucrări concepute împreună de designeri israelieni şi japonezi mi-a dat ocazia să văd pentru prima dată cu ochii mei un printer 3D în acţiune.  Este vorba despre printerul Witbox al firmei spaniole bg – unul dintre primele produse de dimensiuni rezonabile şi la un preţ aproape accesibil pentru folosinţă individuală.

Tehnologia şi arta se întâlnesc pe terenurile creativităţii şi îndrăznelii. Combinaţia aceasta poate duce la rezultate spectaculoase, de o infinită diversitate. Limitele, dacă există, sunt undeva departe.

Add new comment