Peştele undițar sau despre Poezie

Ați simțit mucusul gasteropodelor? Ați aplaudat suferința - sarcastic, cum altfel?! Ați rupt legăturile cu preoții? Pe Dumnezeu l-ați zărit cum umblă ca peştele undițar?

Ați scris despre Poezie ca şi cum v-ați descrie orgasmele morților vii din Moartea Cerebrală.

Poezia SE scrie în măsura în care cel care o scrie înțelege că impersonalul SE dictează. Lumina e de la pământ.

A fi-ul Poeziei nu este totuna cu a fi. Cu cât există o distanță mai mare între aceste a fi-uri, cu atât şansa Poeziei-în-lume creşte. Adică ne-ieşirea se diminuează.

În folosirea mijloacelor de transport în comun, în utilizarea mijloacelor de informare fiecare altul este precum celălalt. Acest fapt-de-a-fi-unul-laolaltă-cu-altul dizolvă integral Dasein-ul propriu în felul de a fi al "celorlalți", astfel încît ceilalți se estompează în şi mai mare măsură în privința diferențierii lor şi a expresivității proprii (s.n. M.A). În această ne-ieşire în evidență şi neputința distingerii, impersonalul "se" îşi desfasoară adevarata sa dictatură. Ne bucurăm aşa cum se bucură îndeobşte; citim, privim şi judecăm literatura şi arta aşa cum se priveşte şi se judecă; însă deopotrivă ne desprindem de "marea masă" şi ne retragem aşa cum se retrage îndeobste; ne "indignăm" de tot ceea ce îndeobşte se consideră demn de indignare (Heidegger).

Numai în serile lungi când moartea bolboroseşte cot la cot cu animalele de pradă, când îți umpli paharul cu băuturi tari - uiți. Atunci Poezia SE scrie. Atunci Poezia SE pescuieşte. Aveți peşti undițari în mâinile drepre, peşti undițari în priviri?

J'ai vu, pendant toute ma vie, sans en excepter un seul, les hommes, aux épaules étroites, faire des actes stupides et nombreux, abrutir leurs semblables, et pervertir les âmes par tous les moyens (Lautreamont).

Comments

aceasta este teoria sau practica?

...întrucât nici acum nu am reuşit să dau gata Operațiunea Monstrul, realizezi că e mai mult teorie, nu? Asa ca exprimati curiozitati, dom'le, exprimati!

de regulă, curiozitățile pot fi contemplate formolizate (vezi cimitirul și IML-ul); ce pierde majoritatea din vedere (app de Op Monstrul și pentru a răspunde provocării lui Lautreamont), este că, în realitate, monstrul nici nu există; doar monstruosul; în drumul său către o iluzorie glorie ("Ils appellent les motifs de leurs actions: la gloire.") fiecare cunoaște abrutizarea și pervertirea; exprimarea lor (obiectul), deși mă îndoiesc, s-ar putea să fie originală; subiectul, niciodată; prin urmare, indiferent că-l contrazic pe celebrul gânditor, singurul lucru de care ne putem indigna este neputința noastră de a anula cu desăvârșire în noi înșine ignobilul; nu e o noutate că mulți vor să schimbe lumea; dar uită să se schimbe pe sine.

în concluzie: doar marțialii îl ințeleg pe Marțian; posibil și marțienii.

 

Am reținut din aceasta un fapt pe care îl simt, dar pe care nu am reuşit (n-am avut curajul??) să-l exprim: singurul lucru de care ne putem indigna este neputința noastră de a anula cu desăvârșire în noi înșine ignobilul. In rest, să auzim de bine şi să ne purtăm ca atare; câteodată ruşinea (vezi Sartre) escaladează mai mult decât suportabil conştiințele noastre.

Add new comment

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.