Silă

Am declamat de atâtea ori injurii la Adrese înalte, dar am fost sincer. L-am înjurat din suflet!

Am căutat a înțelege rostul, dar am eşuat.

Am fost hypocrita peste măsură; când a venit vorba de Dumnezeu am fost sincer cu el - până la batjocură!

Cu imnul acesta mi-am schimbat definitiv părerea despre toți cei care apar în clip. Pentru că nu este adevărat că Dumnezeu preferă lemnul. Si mergând puțin, S-a rugat zicând: Părinte, dacă este cu putință, să treacă de la Mine paharul acesta; dar nu cum voiesc Eu, ci cum voieşti Tu (Mt, 26,39). Iisus venise hotărât să bea paharul până la fund şi să se boteze cu botezul crucii, dar în grădina măslinilor, cînd se apropia momentul, tot s-a rugat să fie scutit a deşerta paharul, cum arată Steindhardt.

Pe cruce, în ciuda comunicării idioamelor, în ciuda faptului că avea deplina conştiinţă a învierii, natura omenească pare să fi covârşit oarecare timp natura divină de pe muntele Tabor -, căci altfel nu s-ar fi auzit atît de firescul: Dumnezezul Meu, Dumnezezul Meu... (Steindhardt)

Cei care cred că Dumnezeu preferă lemnul trebuie să ştie că spre deosebire de Buddha şi Lao-Ţe, Iisus nu dă aforisme, ci carne şi sânge, chin şi deznădejde. A spune că Dumnezeu preferă lemnul (chiar dacă o faci în opoziție cu betonul catedralei) e ca şi cum ai spune că, pula mea! mai bine mor asfixiat de fumul rugului decât de focul acestuia! Nu e nicio preferință aici.

Silă.

 

 

 

 

 

Comments

 

 

nimic nou "Marţian preferă capre...".

bine (ţi-)ai revenit.

 

:)

 

 

dacă tot nu răspunzi la telefon: să te mănânce'n... La muţi ani!

"La mulți ani" ca "La mulți ani", dar problema este serioasă. Figuri triste (la unele chiar țineam), țoape clandestine, imberbi, homosexuali, activişti, naționalişti de doi bani - toți într-o horă care loveşte aiurea de dragul de a fi hai-hui, trendy. M-a iritat la culme şi tonul pe care unii o spun. Iar mai apoi iese Cărtărescu şi zice, sporindu-mi greața: ”Dragii mei, apelez din nou la rațiune, cu speranța că totuși mai există așa ceva la noi. Clipul formației ”Taxi” nu e în realitate nici un manifest, nici un atac la Catedrala Mântuirii Neamului, nici o teză de doctorat. E doar o poezie cântată. Clipul nu cere oprirea lucrărilor la catedrală și nu jignește credința nimănui. Nu e o poziționare atee, cei pe care-i cunosc dintre participanți sunt creștini ortodocși, ca și mine. În clip e vorba de un om care-l caută pe Dumnezeu. Nu-l găsește în Catedrală din cauza spațiilor prea largi, dar îl vede imediat într-o biserică mică. E o metaforă, nu o dispută ideologică și nici o lucrare de istoria religiilor sau de geo-politică gen Huntington. Lemnul și spațiile mici nu trebuie luate literal, ele sunt simbolul intimității actului de credință. De fapt, toate acestea există în textul cântecului, dar cei care s-au inflamat nu le-au observat. Dumnezeu există și în catedrală, cum există pretutindeni, spune cântecul în mod expres și literal". Această revenire mi se pare atât de infatuată, ceva gen, ce pula mea sunteți aşa proşti în clip e vorba de un om care-l caută pe Dumnezeu. Nu-l găsește în Catedrală din cauza spațiilor prea largi, dar îl vede imediat într-o biserică mică. E o metaforă. Inculților! Eu sunt Cărtărescu, pula mea, şi am dreptul să zic că Hristos preferă lemnul. Clipul mi se pare o crasă erezie hristologică ca cele din primele veacuri ale Bisericii: dochetismul, dioprosopismul, monofizitismul etc. A vedea in Cruce numai frumusețea, numai izbânda, numai biruința, şi a uita ca ea reprezintă şi calea care a condus la biruința, adică jertfa, sau suferința este echivalent cu o tendintă evident dochetistă.

 

... încât, după "La Mulţi Ani", numai asta am în minte: https://www.youtube.com/watch?v=xI3AxVBt46M.

 

Lăsând gluma la o parte, nici atitudinea ta nu e cu mult diferită; adică, băi, plm, eu sunt Marţian şi părerea mea e mai părere decât a voastră; e greu (dacă nu imposibil) să exprimi o atitudine religios-creştină (şi nu mă ref la mesaj) fără să te plasezi de-a stânga şi de-a dreapta Crucii; chit că pentru unii acest simbol este un simplu pretext de a-şi aminti de mă-sa (de unde şi populara 'tu-ţi crucea...); motiv pentru care, cred eu, există situaţii în care crima e recomandabilă, pentru că, nesăvârşind-o, nu poţi scăpa de remuşcări (nu te grăbi să îmi reproşezi absurdul, că e voit; mai bine întreabă-te de ce recurg la el; sugestie: negaţia ca antonim al aşteptării).

mai ridicole sunt exaltările de după, paroxistică părându-mi-se aia în care, pentru că un individ oarecare dă foc unei cărţi a lui Cărtărescu (probabil n-a găsit un album Taxi), se ajuge la asocieri cu naţional-socialismul german din 1939, la anticiparea genocidului, la xenofobism mistico-cultural şamd; dar, nu e o noutate, specia umană, în general, e bolnavă; iar boala este incurabilă; iar etnicul român e cu mult mai afectat decât alte naţionalităţi; dovadă că indivizii sănătoşi cultural nu s-au putut împlini la adevărata lor dimensiune până nu au evadat din această infirmerie a intendenţei Marilor Puteri.

 

"Tu-i neamu' nevoii!"

 

cred ca ea e de vina pentru izolarea noastra. indiferent ca suntem pro sau contra construirii catedralei si nu numai, tot izolati ramanem si dumnezeu singur.  mi-a placut asta:

"chit că pentru unii acest simbol este un simplu pretext de a-şi aminti de mă-sa (de unde şi populara 'tu-ţi crucea...)"

:)

Dacă te uiți bine în textul propriu-zis, nu în comentariu, părerea marțiană e limitată (citeşte chiar şi dpdv calitativ) la considerente strict...interne. O relație intimă cu Ceva non-relațional, Mare Anonim, nu poate să fie re-dată prin aceleaşi cuvinte. Plm, până şi evangheliştii re-dau Evenimentele în cuvinte diferite, chiar, pe alocuri, diferit! Să spui, cretinoid, într-o înşiruire de fețe Eu cred că Dumnezeu preferă lemnul e aidoma cu aia cu Je suis Charlie. Analizez aici mesajul. Care mi se pare a bulimie-semantică. Plus că mai e şi finisat cu o trunchiere din Petru care nu are ABSOLUT nicio legătură cu ceea ce se voia a fi transmis!

Altfel, remarc şi eu împreună cu Lev: "pentru unii acest simbol este un simplu pretext de a-şi aminti de mă-sa (de unde şi populara 'tu-ţi crucea...)".

Add new comment

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.