Un geniu. Céline

Îmi aduc aminte de bravul Eusebiu cum cădea răpus de căratul rucsacului de 100 de litri. Erau toate soiurile acolo. Muscatul aprig şi Feteasca zurlie; era şi slană. Pentru stingere găseam şi vreo două PET-uri cu bere.

Eusebiu căra cu el dârzenia sârbească - nu nu era sârb, dar avea ceva din fanatismul oricărui naționalist. Şi, bineînțeles, patimă! Patimă cât cuprinde pentru a bea şi pentru a face război. Poate că de aceea îl iubea pe Céline. Pentru că şi Céline înțelesese că naționalismul nu poate fi decât un amestec de sarcasm şi antisemitism.

Am citit în Călătorie la capătul nopții cele mai (deopotrivă) înfiorătoare şi senine, critice şi duioase, şocante şi bărbăteşti, adevărate şi ireale pagini despre război şi despre natura umană. Despre Patrie şi despre durerea în cur.

Eusebiu mi l-a relevat pe Céline:

            "un Dumnezeu care numără minutele şi banii

            un Dumnezeu disperat, senzual şi grohăoitor

            ca un porc. Un porc cu aripile de aur

            care se tăvăleşte peste tot cu gaiderele-n sus,

            libov la scărpinături, el e stăpânul nostru.

            Să-l pupăm!"

Preşedintele Sarkozy spunea undeva că„ îl poţi iubi pe Céline fără să fii un antisemit, la fel cum îl poţi iubi pe Proust fără să fii homosexual". Aceasta pentru că Céline a fost o bombă cu ceas - atacat virulent de nulități, acceptat ca un scriitor altfel de către oamenii de valoare. Un altfel de care puține literaturi au avut parte. Călătorie la capătul nopții, indiferent de persoana lui Céline, şi de crezul său moral-politic, este o carte de patrimoniu, carte pe care am include-o între cele cu care am trăi toată viața pe o insulă pustie. Aceasta pentru că Céline nu uită să ne reamintească, adesea, cât de odioasă poate fi natura umană. Ca un "sac de larve".

"Nu cunoşti Oroarea cum nu cunoşti voluptatea înainte de a o gusta".

"Să tragem aşa unii în alții... O puteam face fără teama de a fi pedepsiți. Dimpotrivă era un lucru aprobat chiar, încurajat... ca logodna..."

"N-o să mai cred niciodată în ceea ce spun oamenii, în ceea ce gândesc. Numai de ei trebuie să-ți fie frică, mereu". 

"...neruşinat de viu..."

"...făceam coadă la moarte..."

"Fusese zvârlit pe taluz, culcat pe o coastă de explozie şi proiectat până în brațele dragonului (n.n. M.A,  soldat care luptă la sfârșitul epocii medievale, îndeosebi în epoca modernă și, în mică măsură, în epoca contemporană). Se îmbrățişau pentru moment şi pentru totdeauna, dar dragonul nu mai avea cap, nimic decât o deschizătură deasupra gâtului, plină cu sânge care bolborosea gâlgâind ca dulceața în cratiță. Colonelul avea burta deschisă, şi se strâmba urât din pricina asta. Trebuie să-l fi durut tare lovitura în momentul când s-a produs".

"Năuciți de război, noi eram nebuni într-un fel nou: de frică. Fața şi reversul războiului".

"V-o spun vouă, oameni buni, celor batjocoriți de viață, celor bătuți, jefuiți, năduşiților din totdeauna, vă previn, când mai marii lumii încep să va iubească, înseamnă că vor să facă din voi carne de tun. Acesta e semnul. E infailibil... Incepe cu dragoste".

"La douăzeci de ani nu mai aveam decât trecut".

"Vei crăpa curând, drăguțule soldat. Vei crăpa. Aşa e războiul. Fiecare cu viața lui. Fiecare cu rolul lui. Fiecare cu moartea lui. Ne facem că-ți împărtăşim disperarea. Dar nu se împarte moartea cu nimeni... Avem nevoie numai şi  numai de excitante, dar voi veți crăpa repede soldățeilor. Fiți drăguți, crăpați cât mai repede. Să se termine războiul şi să ne putem mărita cu unul din plăcuții voştri ofițeri. Trăiască Patria!"

 

Comments

"Marea pretenţie a fericirii, iată imensa impostură! Ea complică toată viaţa! Este ceea ce îi transformă pe oameni în veninoşi, secături, de nebăut. Nu există fericire în viaţă, nu sunt decât necazuri mai mari sau mai mici, mai mult sau mai puţin tardive, bătând la ochi, secrete, deosebite, viclene. Din oamenii fericiţi se fac blestemaţii cei mai buni. Principiul diavolului rezistă bine. Avea dreptate ca întotdeauna, asmuţind omul asupra materiei. Şi asta nu a întârziat…În două secole, pline de orgoliu nebun, dilatate de mecanică, a devenit imposibil. Precum îl vedem astăzi, buimac, saturat, beat de alcool, de gazolină, dispreţuitor, pretenţios, universul cu puterea în secunde! Cea mai mică gaură astupată de cur, se vede în oglinda Jupiter!"

vs.

"Să tropăim! Să tropăim! Să bocănim la greu! Această infecţie adevărată! Trebuie călcată toată rasa! Niciodată din vremurile biblice nu s-a abătut asupra noastră un flagel mai viclean, mai obscen, mai degradant decât acaparanta şi lipicioasa burghezie! Moralizantă şi tropăitoare! Impasibilă şi plângăcioasă! De gheaţă în faţa nefericirii. De nepotolit? Lacomă după privilegii? Nu se poate! Mai meschină? Mai amnezică? Mai înnebunită după bogăţii goale? În sfârşit, o împuţiciune perfectă."

=

"Marea curăţenie? O chestiune de luni! O chestiune de zile! Ah! Da! Treaba va fi făcută în curând!…ce ne vom mai bucura!..Ce focuri de artificii! În fond, răsturnarea este uşoară! Împuşcarea întregii clase! Nu forţăm decât porţi deschise, iar apoi sunt viermănoase! A-i împuşca pe privilegiaţi este mai uşor ca fumatul unei pipe!… Toata chestia asta este glorie naturală! O bună revanşă a micuţului! Despăgubiri de o mie de ori justificate! Toţi blestemaţii care îşi iau revanşa! O.K.! Căcat! O putem spune foarte bine! Nu este prea devreme! Totul să se regularizeze prin sânge! Pe bogătaşi îi vom împuşca. Pac-pac-pac!"

&

"Eu sunt! Cum eşti şi tu! El este! Noi suntem exploataţi! Asta va sfârşi impostura! Să aruncăm în aer ticăloşia! Sfărâmă-ţi lanţurile! Ridică-te! Nu poate să dureze pentru totdeauna! Să te vedem, în sfârşit! Mutra ta simpatică! Să te admirăm! Să te cercetăm! Din cap până în picioare!…Să descoperim poezia ta, să te putem iubim cu plăcere pentru tine însuţi!  […]. Să crape patronii! Repejor! Aceste rebuturi putrezite! Împreună sau separat! Fără nici un minut întârziere! De o moarte dulce sau atroce! Mi se rupe! Abia aştept!"

 

Add new comment

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.